2022-05-24 14:57:55• hírek • Bede Emőke

Több mint 300-an betegedtek meg világszerte a szalmonellás Ferrero-termékektől

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság még április elején adott ki egy figyelmeztetést azt követően, hogy a Kinder-termékeket is gyártó Ferrero potenciális szalmonella-fertőzés miatt egy sor, Romániában is értékesített terméket hívott vissza. Később pedig az is kiderült, hogy a szalmonella már decemberben megjelent a belgiumi gyárban, ugyanis az adventi naptáras csokoládékban is kimutatták a baktérium jelenlétét.

A Food Safety News szakportál tájékoztatása szerint ez idáig 324, Ferrero-termékek fogyasztásával összefüggésbe hozható megbetegedést jelentettek 16 országból (Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Spanyolország, Svájc, Svédország, illetve Egyesült Királyság, ugyanakkor Kanada és az Amerikai Egyesült Államok is érintett, viszont az észak-amerikai kontinensről csupán 1-1 esetről érkezett jelentés). A betegek többsége nem meglepő módon a gyerekek, azon belül is a 10 éven aluliak korcsoportjából került ki. A fertőzöttek fele kórházba került, de szerencsére egyetlen haláleset sem történt.


December óta a belgiumi gyárban egyébként többször is felfüggesztették már a termelést, legutóbb például április elején állt le az üzem. Jelenleg úgy tudni, hogy júniusban - ideiglenes engedéllyel - újraindulhat a munka, viszont három hónap múlva a hatóságok újra felülvizsgálják a gyárat.


A globális visszahívások ellenére még mindig lehetnek olyan termékek egyes boltokban, amelyek érintettek voltak a botrányban. A Ferrero visszahívásának költségei a Lockton biztosítótársaság szerint meghaladhatják a 60 millió dollárt – írja még a Food Safety News.


A potenciálisan szalmonellával fertőzött édességeket Szatmár megyében is lehetett kapni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: